تاریخچه نان تنوری

نان تنوری یعنی نانی که در تنور پخته می‌شود، بنابراین برای یافتن تاریخچه آن باید ببینیم که تنور از چه زمانی به وجود آمده است.

تَنور یک نوع فِر (تاوَن) استوانه‌ای شکل گِلی است که در پخت‌وپز استفاده می‌شود. تنور در کشورهای جمهوری‌آذربایجان، هندوستان، ترکیه، ایران، ارمنستان، پاکستان، ازبکستان، افغانستان، بالکان، خاورمیانه، آسیای میانه و همچنین برمه و بنگلادش برای پخت نان استفاده می‌شود.

تنوریّ یعنی نانی که منسوب به تنور است، بنابراین هر نوع نانی که در تنور پخت شود چه لواش و چه تافتون و ... را شامل می‌شود. آن‌چه مسلّم است تنور از قدیمی‌ترین ابزار پخت نان است که خداوند متعال در قرآن کریم در داستان حضرت نوح علیه السلام به آن اشاره نموده است. در آیه 40 سوره هود، هنگامی که عذاب بر قوم نوح حتمی می‌شود خداوند برای حرکت کشتی نوح که در خشکی ساخته شده بود، باران نازل می‌کند، هم‌چنین اراده می‌کند تا از تنور‌ها آب بجوشد و سرتاسر زمین را آب فرابگیرد. خداوند در این آیه می‌فرماید: «حَتَّى إِذا جاءَ أَمْرُنا وَ فارَ التَّنُّورُ قُلْنَا احْمِلْ فيها مِنْ كُلٍّ زَوْجَيْنِ اثْنَيْنِ وَ أَهْلَكَ إِلاَّ مَنْ سَبَقَ عَلَيْهِ الْقَوْلُ وَ مَنْ آمَنَ وَ ما آمَنَ مَعَهُ إِلاَّ قَليل‏»

یعنی (اين وضع هم چنان ادامه يافت) تا آن زمان كه فرمان ما فرا رسيد، و تنور جوشيدن گرفت؛ (به نوح) گفتيم: «از هر جفتى از حيوانات (از نر و ماده) يك زوج در آن (كشتى) حمل كن! همچنين خاندانت را (بر آن سوار كن)- مگر آنها كه قبلًا وعده هلاك آنان داده شده [همسر و يكى از فرزندانت‏]- و همچنين مؤمنان را!» اما جز عده كمى همراه او ايمان نياوردند!